Finland vill stoppa ett nytt stödprogram till Grekland. Det uppgav finländska medier sent på lördag kväll, men det blir stats- och regeringscheferna som får avgöra frågan vid det extra toppmötet på söndagen.

grikkland prestartFinland vill stoppa ett nytt stödprogram till Grekland. Det uppgav finländska medier sent på lördag kväll, men det blir stats- och regeringscheferna som får avgöra frågan vid det extra toppmötet på söndagen.

Eurogruppens förhandlingar om Grekland blev dramatiska. Finlands finansminister Alexander Stubb var enligt uppgifter i finländska medier beredd att säga nej till att EU inleder samtal om ett tredje stödprogram till Grekland. Finlands veto skulle därmed kunna avgöra Greklands fortsatta medlemskap i eurosamarbetet.

Bakgrunden är att frågan om ett nytt räddningspaket till Grekland var på väg att leda till regeringskris i Helsingfors, rapporterade finländska public servicebolaget Yle på lördagskvällen. Det EU-kritiska partiet Sannfinländarna var enligt dessa uppgifter redo att fälla regeringen om Finland gick med på samtal om ett nytt stödprogram till Grekland.
Annons:

Bistra miner präglade inledningen av Eurogruppens möte på lördag eftermiddag. Frågan var om euro­gruppen skulle svara ja eller nej på Greklands begäran att inleda förhandlingar om ett helt nytt och betydligt större räddningsprogram än det som avslutades i juni.

För att få en tredje och mer omfattande omgång nödlån av ESM, den europeiska räddningsfonden, är Grekland berett att genomföra mycket av det som regeringen i Aten förkastade så sent som för två veckor sedan och som det grekiska folket sedan röstade nej till i folkomröstningen förra söndagen.

Greklands parlament har sagt ja till den nya, tuffare grekiska reformplanen, vilket välkomnas i Bryssel. Men förtroendet för regeringen i Aten tycks ha fått sig en ordenlig törn. Flera euroländer ifrågasatte under lördagen Greklands vilja och förmåga att genomföra de reformer som utlovas. Tysklands finansminister var tydligt avvisande. Schäuble ska enligt den tyska tidningen FAZ ha sagt att Grekland antingen måste presentera fler sparåtgärder, eller lämna Euron tillfälligt under en femårsperiod.

Slovakiens finansminister Peter Kazimir twittrade att det nya grekiska förslaget ”skulle ha varit tillräckligt för att avsluta det andra räddningsprogrammet”, men att det krävs mer för ett tredje. Den avvikande rösten kom från Frankrikes finansminister Michel Sapin som berömde regeringen i Aten för att ha ”visat politiskt mod”.

Om Finlands Alexander Stubb läger in sitt veto och eurogruppen därmed inte kommer överens innebär det dock inte ett slutligt besked. Det blir i stället stats- och regeringscheferna som får avgöra frågan när de samlas för ett extra toppmöte på söndag eftermiddag.

Möjligen gör euroländernas högsta politiska ledare en annan bedömning än finansministrarna och väger in de politiska kostnaderna för EU om Grekland mot sin vilja tvingas lämna eurosamarbetet.

Eurogruppens överläggningar pågick till sent på lördagskvällen, men vid midnatt twittrade Alexander Stubb att de var över och att mötet skulle återupptas på söndagen, skriver TT.

– Vi har ajournerat mötet och fortsätter klockan 11, sade eurofinansministrarnas mötesordförande, nederländske Jeroen Dijsselbloem, på väg ut från mötet och fortsatte:

– Vi har diskuterat frågor om trovärdighet och förtroende. Vi är inte klara ännu. Det är fortfarande väldigt svårt, men arbetet fortsätter.

Sverige och andra länder utanför euroområdet har också kallats till Bryssel på söndag, men statsminister Stefan Löfven får nog vara beredd på att vänta.

Först ska euroledarna komma överens och det kan säkert ta en stund. Sedan ska EU-toppmötet ta ställning till om Grekland behöver humanitärt och annat ekonomiskt bistånd av EU.

Annika Ström Melin

[email protected]
Följ skribent